متن دلخواه شما
salamatiirani
پنج شنبه 16 دی 1395 ساعت 21:17 | بازدید : 128 | نوشته ‌شده به دست salamatiirani | ( نظرات )

بیشتر بخوانید:

بیماری پوکی استخوان

بیماری پوکی استخوان چیست؟

تعریف

پوکی استخوان یا استئوپورز ، یک اختلال اسکلتی است که بیشتر در دوران کهنسالی بروز می کند ویژگی بارز آن کاهش استحکام استخوان بوده و فرد را در معرض خطر شکستگی قرار می‌دهد.

این بیماری در دوران یائسگی زنان بسیار شایع است زیرا در این دوران استروژن بسیار در بدن زنان کم می‌شود. همچنین کمبود مواد معدنی مانند کلسیم، پروتئین و ویتامین دی و استعمال دخانیات مانندسیگار باعث پوکی استخوان می‌شود. در شرایط کمبود مواد معدنی در رژیم غذایی، بدن این کمبود را از بافت‌های استخوانی می‌گیرد و این کار در طول زمان باعث فقر استخوان‌ها از لحاظ مواد معدنی و در نتیجه پوکی استخوان می‌گردد. همچنین با بالا رفتن سن تخریب بافت استخوانی بیش از ساخت آن می‌شود و با گذشت زمان و در دوران کهنسالی این عارضه بروز می‌کند.

علائم و نشانه ها

برخلاف بسیاری از بیماری‌های مزمن دیگر که علائم و نشانه‌های متعددی دارند، استئوپروز یک بیماری خاموش و بدون علامت است تا زمانی که یک شکستگی ایجاد شود. شکستگی‌های لگن وخیم‌ترین عارضه استئوپروز بوده و میزان مرگ ومیر آن در سال اول بیش از ۲۰٪ است. شکستگی‌های ناشی از استئوپروز، شکستگی‌های هستند که به طور معمول در آن موقعیت‌ها در افراد سالم شکستگی استخوان رخ نمی‌دهد. که این شکستگی‌ها به عنوان شکستگی ناشی از شکنندگی در نظر گرفته می‌شوند. شکستگی‌های لگن پس از سقوط رخ می‌دهند، اما دو سوم شکستگی‌های مهره‌ای به صورت خاموش بوده و با یک فشار مختصر مانند بلند کردن یک جسم، عطسه کردن و خم شدن رخ می‌دهند.

علل و عوامل خطرساز

برخی از بیماری‌ها مثل پرکاری تیروئید، کم کاری غدد جنسی، آرتریت روماتوئید، بیماری کوشینگ و دیابت و مصرف برخی داروها مثل کورتن و لووتیروکسین ٬فورزماید، هپارین ٬فنیتوئین نیز در طول زمان باعث پوکی استخوان می‌گردند. عوامل دیگری نیز مثل کم تحرکی یا کمبود وزن بیش از ۱۰٪ نسبت به وزن دوران جوانی یا بی‌ام‌آی کمتر از ۱۹ ٬عوامل وراثتی و اعتیاد به الکل باعث پوکی استخوان هستند. باور بر این بود که مصرف بیش از اندازه کافئین از فاکتورهای خطر است اما تحقیقات تازه نشان می‌دهد ارتباط زیادی بین استئوپروزی و مصرف کافئین وجود ندارد.

شاخص‌های غیرقابل کنترل

از مهم ترین عوامل غیرقابل کنترل در افزایش خطر ابتلا به پوکی استخوان می توان به افزایش سن(در مردان و زنان)، جنسیت مونث، کمبوداستروژن پس ازیائسگی که باعث کاهش حجم مواد معدنی در استخوان می‌شود، اشاره کرد. البته در مردان کاهش سطح تستوسترون منجر به پوکی استخوان می‌شود. در حالی که پوکی استخوان در همه نژادهای بشری رخ می‌دهد اروپایی‌ها و آسیایی‌ها در ابتلا به پوکی استخوان مستعدترند.

درمان بیماری

  • بیس‌فسفونات‌ها
  • آگونسیت – آنتاگونسیت‌های استروژن
  • هورمون درمانی جایگزینHRT

در پژوهشی ب بزرگ، تصادفی شده، کنترل‌شده با دارونما و چند مرکزی برای ارزیابی هورمون درمانی جایگزین ، محققان گزارش کرده‌اند که شکستگی‌های گردن ران و مهره‌ها پس از ۵/۲ سال، ۳۶٪ کاهش یافته‌اند. علاوه بر افزایش توده استخوانی، بهبود وضعیت لیپیدها، کاهش سرطان کولون و کاهش علائم یائسگی فواید دیگر این روش درمانی هستند. این حال به‌دلیل خطرات احتمالی HRT من‌جمله وقایع قلبی-عروقی، سرطان پستان، ترومبوز وریدی عمقی، آمبولی ریوی و مشکلات کیسه صفرا توصیه می‌شود این روش فقط باید برای تخفیف علائم یائسگی به‌کار رود و برای پیشگیری یا درمان استئوپروز از درمان‌های دیگری استفاده شود.

  • کلسی‌تونین
  • هورمون پاراتیروئید
  • درمان‌های آینده
  • جراحی ترمیمی مهره‌ها(کیفوپلاستی)

پیشگیری

به منظور پیشگیری از بروز پوکی استخوان می توان به موارد زیر اشاره کرد[۲۵]:

  • ورزش
  • دریافت کافی کلسیم، ویتامین «د»، و مواد مغذی دیگر
  • مواجهه کافی با آفتاب
  • عدم مصرف زیاد کافئین، الکل و عدم استعمال دخانیات

 

بیشتر بخوانید:

با این اقدامات از پوکی استخوان جلوگیری کنیم ؟

پوکی استخوان و تأثیر ورزش بر آن

پیشنهاد به خانم ها برای جلوگيری از پوكی استخوان

نشانه های پوکی استخوان و درمان آن

علائم و درمان پوکی استخوان چیست؟

علائم مخفی پوکی استخوان کدامند؟

بیماری پوکی استخوان چیست؟

پوکی استخوان عوامل و پیشگیری

منبع:الو دکتر


|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
پنج شنبه 16 دی 1395 ساعت 8:53 | بازدید : 155 | نوشته ‌شده به دست salamatiirani | ( نظرات )

بیشتر بخوانید:

بیماری آسم

آسم آلرژیک چیست و چگونه درمان میشود ؟

کلمه آسم از زبان یونانی گرفته شده است که معنی آن تنگی نفس است آسم بیماری مزمن مجاری هوایی است که با واکنش بیش از حد مجاری هوایی به طیف وسیعی از محرک ها شناخته می شود؛این پاسخ بیش از حد ، به التهاب و انسداد مجاری هوایی می انجامد.آسم یک بیماری حمله ای است که در فواصل معین بروز می نماید، معمولا حملات آسم ، کوتاه مدت می باشد و هر حمله بیش از چند دقیقه تا چند ساعت طول نمی کشد؛بعد از پایان این مدت به نظر می رسد که بیمار بهبودی کامل پیدا کرده است. یکی از دلایل ورم در افراد مبتلا به آسم ،آلرژی است درمان یا کنترل آسم به طریق 2 گروه دارو انجام می‌شود:

  • داروهای موضعی (گشاد کنندگان لوله‌های تنفسی) مانند سالبوتامل
  • داروهای ضد ورم مانند کورتونها

شیوع آسم :

آسم یک بیماری شایع است و بیش از 100میلیون نفر از مردم دنیا به این بیماری مبتلا می باشند. آسم یک بیماری غیر واگیر است که اغلب جنبه ی ارثی داشته و می تواند در هر سنی رخ دهد، اما تقریبا نیمی از تمام موارد جدید بیماری، در کودکان زیر 100 سال بروز می نماید.

بیماری و آلرژی آسم

علت آسم :

محرک هایی که باعث پاسخ بیش از حد مجاری هوایی و شروع حمله ی آسم می گردند را می توان به هفت گروه تقسیم نمود که عبارتند از:

1. آلرژن ها : موادی که باعث ایجاد حساسیت و پاسخ بیش از حد دستگاه ایمنی می شوند را مواد حساسیت زا یا آلرژن می نامند.اکثر آلرژن های ایجاد کننده ی آسم به وسیله ی هوا منتقل می شوند و برای ایجاد یک حالت حساسیت لازم است که به مقدار کافی در هوا موجود باشند؛پس از آنکه حساسیت ایجاد شد،در برخورد های بعدی بیمار نسبت به آلرژن عکس العمل شدیدتری نشان می دهد به طوری که مقادیر جزئی از آلرژن موجب تشدید قابل ملاحظه ی بیماری خواهد شد. این نوع آسم را که توسط آلرژن ها ایجاد می شود آسم آلرژیک می نامند ؛ غالبا فصلی بوده و به طور شایع در کودکان و جوانان دیده می شود.

2. محرک های دارویی:بعضی افراد که آسم دارند،به مصرف آسپرین حساس می باشند و مصرف آن در این افراد باعث ایجاد حمله ی آسم می شود.

3. عوامل محیطی و آلودگی هوا: علل محیطی ایجاد آسم معمولا با شرایط آب و هوا که باعث افزایش غلظت آنتی ژن ها و مواد آلوده کننده ی موجود در هوا می شوند،ارتباط دارد.این شرایط معمولا در شهر های صنعتی بزرگ و مناطق شلوغ شهر فراهم بوده و غالبا با تغییر درجه حرارت و سایر عواملی که باعث ایجاد توده ی هوای راکد می شوند،همراه است.در این شرایط اگرچه در کلیه افراد جامعه علائم تنفسی پیدا می شود ولی شخص مبتلا به آسم با شدت بیشتری درگیر می شود.

4. عوامل شغلی: در برخی موارد استنشاق ماده ای که به طور مرتب در محیط کار وجود دارد باعث ایجاد آسم می شود که این حالت را آسم شغلی می نامند. تقریبا حدود 2000 ماده ی مصرفی در مکان های کاری وجود دارند که به عنوان آغاز کننده ی آسم شناخته شده و عبارتند از : رزین ها،چسب ها و لاستیک خام،آنزیم های بیولوژیک (مانند پاک کننده های لباس) و برخی مواد شیمیایی به خصوصایزوسیانید که در رنگ کاری با اسپری به کار می رود.

5. عفونت ها: عفونت های تنفسی شایع ترین علت ایجاد کننده ی حملات حاد آسم می باشند.تحقیقات نشان داده است که عفونت های تنفسی با منشا ویروسی ،باعث حمله ی حاد آسم می شوند و شواهدی وجود ندارد که نشان دهد عفونت های باکتریایی نقشی در این پدیده دارند.

6. ورزش: فعالیت فیزیکی می تواند باعث بروز آسم شود و همچنین ممکن است حمله ی آسم را تشدید نماید. استنشاق هوای سرد در ضمن ورزش به طور قابل ملاحظه ای باعث افزایش شدت حملات آسم می شود،در صورتی که استنشاق هوای گرم و مرطوب ممکن است باعث کاهش و یا قطع حمله ی آسم گردد.بنابراین فعالیت های ورزشی از قبیل سرسره روی یخ ، اسکی و هاکی روی یخ بیشتر از شنا در استخر گرم و سرپوشیده دارای اثرات تحریکی بر روی مجاری هوایی است.

7. فشارهای عصبی: در حال حاضر اطلاعات واقعی و فراوانی وجود دارد که نشان می دهد عوامل روانی قادرند سبب تشدید یا تخفیف بیماری آسم شوند.

علائم آسم :

آسم یک بیماری دوره ای است که در حد فاصل دوره های تشدید حاد آن ، دوره های بدون علامت وجود دارد.سه علامت اصلی آسم شامل : تنگی نفس،سرفه،خس خس سینه می باشند.

در معمول ترین شکل،آسم یک بیماری دوره ای است که در آن تمام علایم سه گانه با هم وجود دارند.در آغاز حمله ی آسم ،به بیمار احساس گرفتگی در قفسه سینه دست می دهد مه اغلب همراه با یک سرفه ی بدون خلط است.تنفس به حد قابل شنیدن خشن بوده و خس خس سینه در هر دو مرحله ی تنفس (دم و بازدم) واضح است.بازدم طولانی می شود و بیمار اغلب دچار افزایش تعداد تنفس ، افزایش تعداد ضربان قلب و افزایش خفیف فشار خون می گردد.

راههای تشخیص آسم

اولین قدم تشخیص آن است و آن را از ۲ طریق باید شناسایی کرد:

  • علائم: تنگی نفس ، سرفه.
  • اسپیرومتری: اگر 1-FEV زیر حد نرمال باشد و بعد از استنشاق سالبوتامول به حد نرمال برگردد. البته در مواردی مانند آسم خفیف امکان شهود و اثبات این ۲ طریق امکان نداشته باشد باید از تست با متاکولین استفاده کرد.

سنجش تنفس Spirometry

رادیوگرافی از قفسه سینه برای آسم

آسم یک مریضی مزمن برونشها (لوله‏های هوائی) می‏باشد که علت آن ورم دیواره‏های این لوله‏ها است. این ورم باعث تنگی تنفس (بازدم) و سرفه و حالت گرفتگی قفسه سینه می‏شود. یکی از عناصر اصلی برای تشخیص آسم ، وجود تنگی لوله‏های هوایی موقع بازدم است. به همین علت یکی از مهمترین آزمایشها برای پزشک سنجش تنفس (اسپیرومتری) است که از طریق آن می‏توان آسم را تشخیص داد و کنترل درمان را از طریق آن پیگری کرد. Spirometry آزمایش بدون درد و Non INVASIVEE است که با آن می‏توان تنفس یک فرد را اندازه‏گیری نمود. (حجم تنفسی). اسپرومتری در سال 1946 در انگلیس اختراع شد.

تنفس چیست ؟

تنفس عملی است که به طریق آن اکسیژن از اتمسفر بیرون به نایژکها منتقل می‌شوند و بالعکس دی اکسید کربن از نایژکها به بیرون فرستاده می‌شوند. تنفس از 2 فاز تشکیل شده است. یک دم و دیگری بازدم ، و در طی هر فاز ، دم مقدار ثابتی هوا وارد ششها شده و همانقدر هم خارج در بازدم خارج می‏شود. ترکیب هوای وارد شده با هوای خارج شده تفاوت دارد، هوای دم غنی از اکسیژن و فقیر از دی‏اکسید کربن است در حالی که هوای بازدم برعکس غنی از دی‏اکسید کربن و فقیر از اکسیژن می‏باشد. در ششها همیشه مقدار هوای ثابتی در پایان هر بازدم باقی می‌ماند که به آن حجم باقیمانده می‌گویند.

طبقه بندی آسم قبل از درمان بر اساس علائم و FEV-1

  • خفیف موعدی
  • همیشگی خفیف
  • همیشگی متوسط
  • همیشگی وخیم

درمان آسم :

حذف عامل یا عوامل ایجاد کننده ی آسم در محیط زیست بیماران مبتلا به آلرژیک ، موفقیت آمیزترین وسیله ایست که برای درمان این حالت در دسترس است.

درمان های دارویی : داروهای مورد استفاده در درمان آسم را می توان به سه دسته ی اصلی تقسیم کرد که عبارتند از :

1. داروهای تسکین دهنده: این داروها اثرات خود را با شل کردن عضلات دیواره مجاری هوایی اعمال کرده و باعث باز شدن مجاری هوایی و برقراری جریان هوا می شوند،که در نتیجه ی این اعمال ،تنفس فرد به آسانی انجام می پذیرد.این دارو ها را اصطلاحا داروهای گشادکننده ی برونش می نامند و به صورت استنشاقی (اسپری) مصرف می شوند.این اسپری ها معمولا به رنگ آبی می باشند اما گاهی اوقات به رنگ های سبز و یا خاکستری هم ساخته می شوند.در اکثر موارد،زمانی از این اسپری ها استفاده می شود که علائم بیماری بروز کرده و بیمار احساس ناراحتی می کند؛اما اگر بیمار مبتلا به آسم شدید باشد مصرف روزانه و منظم این اسپری ها توصیه می شود.از این گروه می توان اسپری سالبوتامول را نام برد که آگونیست بتا 2 گیرنده های آدرنرژیک و کوتاه اثر می باشد.

2. داروهای پیشگیری کننده: این داروها با کاهش التهاب در مجاری هوایی اثر خودرا اعمال می نمایند و در نتیجه باعث کاهش تحریک پذیری آن ها می شوند.بر خلاف داروهای تسکین دهنده که اکثرا فقط در هنگام ناراحتی بیمار مصرف می شوند، این دسته از داروها را باید به صورت منظم و معمولا روزی 2بار مصرف نمود.اسپری های پیشگیری کننده معمولا به رنگ قهوه ای یا نارنجی هستند و برخی از آنها نیز قرمز و زرد می باشند.از این گروه می توان اسپری بکلومتازون را نام برد.

3. داروهای اورژانسی: هنگامی که یک آسم حاد رخ می دهد ، دو روش درمانی اورژانس برای درمان آن در دسترس است:

o استفاده از مقادیر زیاد داروهای تسکین دهنده (اغلب از طریق یک دستگاه نبولایزر)

o استفاده از مقادیر زیاد یک داروی ضد التهاب (مانند قرص های استروئیدی یا تزریق آمپول استروئیدی)

دستگاه نبولایزر یک دستگاه ساده ی کمپرسور هوا می باشد که باعث تبدیل داروها به صورت ذرات ریز شده و با این وسیله ، داروها به صورت اسپری درآمده و از طریق یک ماسک و لوله ی دهانی ، می توان آنها را استنشاق نمود.

پیش آگهی آسم :

بسیاری از کودکان و بزرگسالان دارای آسم اگر از توصیه های پزشک برای وضعیت خود بهره ببرند و از برنامه درمانی پیروی کنند می توانند یک زندگی عادی داشت باشند.آسمی که در کودکی شروع می شود در حدود سن 200 سالگی در نیمی از افراد برطرف می گردد.

کنترل آسم :

یکی از مهمترین راه های کنترل آسم استفاده ی دقیق و برنامه ریزی شده از داروها می باشد اما کنار مصرف دارو،می توان از نکات زیر برای کاهش خطر حمله و کاهش علائم آسم استفاده نمود.

-همیشه وسیله ی استنشاق را به همراه داشته باشید و آن را در مسافرت ها و تعطیلات فراموش نکنید.

-از موادی که پاسخ آلرژیک ایجاد می نمایند دوری کنید و از حیواناتی که دارای پشم و مو هستند مانند حیوانات خانگی در صورت حساسیت به آن ها ، دوری کنید.

-به طور مداوم ورزش کنید اما از ورزش کردن در هوای سرد خودداری نمایید زیرا باعث تحریک می شود.

-سیگار نکشید و سعی کنید از محیط های آلوده و دود سیگار افراد سیگاری دوری نمایید.

-اگر حملات شما به سبب فشارهای عصبی و استرس ایجاد می شود ، سعی کنید از اعمال و ورزش های آرام بخش استفاده نمایید.

بیشتر بخوانید:

بیماری آسم چیست

جلوگیری از حملات آسم با رعایت این نکات

بیماری آسم کودکان را جدی بگیرید

درمان بیماری آسم کودکان با رژیم غذایی

حاملگی بیماران مبتلا به آسم

تمرینات ورزشی برای بیماران مبتلا به آسم

بیماری آسم یا تنگی نفس چیست؟

آسم آلرژیک چیست و چگونه درمان میشود ؟

منابع و مآخذ :

کتابچه سلامت _انتشارات تابش اندیشه _گردآوری و تدوین دکتر جواد عبدالملکی ، متین رحمت پناهی
سایت رشد


|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
آخرین عناوین مطالب